Ülkemizin önemli bir bölümünde son yıllarda ciddi kuraklık yaşandığını belirten Ergun, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yayınlanan verilerin de bu durumu teyit ettiğini vurguladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2024 yılının Nisan ve Eylül ayları arasını kapsayan ‘kuraklık’ haritasının yaşanan kuraklığın boyutlarını gözler önüne serdiğini ifade eden Ergun, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Partili Ergun, kuraklıkla ilgili gereken tedbirlerin alınması ve topyekûn bir mücadele başlatılması için TBMM Başkanlığı’na bir araştırma önergesi verdi. Birçok ilimizde barajlardaki su miktarının kritik seviyelere düştüğünü belirten Ergun, susuzluk riskine dikkat çekti. Kuraklık yaşanan tarımsal üretim havzalarında yağışların yetersiz kalması sonucu birçok üreticimizin ekimlerini ertelemek durumunda kaldığını belirten Ergun, tüm bunların araştırılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya cevaplanması talebiyle soru önergesi de yönelten Ergun, Bakana şu soruları sordu:

1.    Türkiye’de 1950 yılından bu yana kaç göl tamamen kurumuştur? 

2.    Türkiye’de 1950 yılından bu yana küçülen göllerimizin sayısı ve küçülme oranları nedir?

3.    Tamamen kuruma riski taşıyan göllerimizin sayısı kaçtır?

4.    Göllerimizin kurumasının önüne geçebilmek için Bakanlığınızın bugüne kadar almış olduğu tedbirler nelerdir?

3 isim Ankara'ya çağrılacak 3 isim Ankara'ya çağrılacak

5.    Tarımsal üretimde kuraklıktan kaynaklanan olumsuzlukları minimize edebilmek için Bakanlığınız hangi tedbirleri almaktadır?

6.    Bugüne kadar kaç ilimizde kuraklık eylem planı hazırlanmış ve hayata geçirilmiştir?

7.    Bakanlığınız bünyesinde kuraklığa ve soğuğa dayanıklı tohum geliştirme çalışmaları var mıdır?

8.    Bakanlığınız bünyesinde yağmur hasadı konusunda ülke genelinde hangi çalışmalar yapılmıştır?