Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, basın mensuplarıyla bir araya gelerek il genelinde yürütülen asayiş ve güvenlik çalışmalarını değerlendirdi. Vali Akbıyık, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde çalışarak, hem vatandaşların hem de turistlerin huzur ve güvenliğini sağlamak için büyük bir titizlikle hareket ettiklerini belirtti.
Muğla'daki huzur ve güven ortamını korumak için her türlü önlemi aldıklarını vurgulayan Akbıyık, terör, asayiş olayları, göçmen kaçakçılığı, organize suç örgütleri ve uyuşturucuyla mücadele gibi konularda kolluk birimlerinin sürekli teyakkuzda olduğunu ifade etti.
Vali Akbıyık, ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede de etkin çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. "Yangınların geniş alanlara yayılmadan kontrol altına alınması için ekiplerimiz özveriyle çalışmaktadır. Ekiplerimiz 7/24 esasına göre çalışmaktadır. Ayrıca, orman yangınlarının önüne geçilmesi ve olası yangınların büyümeden kontrol altına alınabilmesi için bilgilendirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. 2024 yılında 102’si orman ve 76’sı ziraat yangını olmak üzere toplam 178 yangın meydana gelmiştir. Orman ve tarım arazisi olarak toplam 247 hektar alan zarar görmüştür," dedi.
Toplantının devamında, Albay Selahattin Kınık güvenlik ve asayiş olaylarına ilişkin Mayıs-Haziran ayları ve 2024 yılının ilk altı aylık dönemine ait verileri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda şu veriler yer aldı:
- Sosyal medya üzerinden terör örgütü propagandası yapan ve terör suçlarından aranan şahıslara yönelik son iki ayda gerçekleştirilen 30 operasyonda 38 kişi yakalandı.
- Organize suç örgütlerine yönelik son iki ayda düzenlenen 3 operasyonda, 3 organize suç örgütü çökertildi, 42 kişi gözaltına alındı ve bunların 21’i tutuklandı, 13’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.
- Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığına yönelik son iki ayda 187 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucunda 203 organizatör yakalandı ve bunların 119’u tutuklandı. Operasyonlarda yakalanan 2 bin 546 düzensiz göçmenin sınır dışı işlemleri başlatıldı.
- Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele kapsamında devreye alınan Mobil Göç Noktaları Fethiye, Bodrum ve Menteşe ilçelerinde çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Son iki ayda Mobil Göç Noktası araçlarında 1.797 kişinin sorgulaması gerçekleştirildi, 1.777’sinin yasal kalışına izin verildi, yasal kalışı olmayan 20 yabancı İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilerek haklarında gerekli işlemler yapıldı.
- Son iki ayda uyuşturucu ticaretine yönelik 618 operasyon düzenlendi, bu operasyonlarda 430 kişi gözaltına alındı, bunların 67’si tutuklandı, 13’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.
- Mayıs ve Haziran aylarında asayiş olaylarıyla ilgili; kişilere karşı 3 bin 810, malvarlığına karşı bin 714, topluma, millete ve devlete karşı bin 35 suç işlendi. Bu suçların aydınlatma oranı yaklaşık yüzde 99 olarak kaydedildi.
- Siber suçlarla mücadele kapsamında son iki ayda 7 operasyon düzenlendi, bu operasyonlarda 23 kişi gözaltına alındı, bunlardan 12’si tutuklandı.
- Kaçakçılıkla mücadele kapsamında son iki ayda 108 operasyon düzenlendi, bu operasyonlarda 169 kişi gözaltına alındı ve bunların 12’si tutuklandı.
- Mayıs ve Haziran aylarında 130 ruhsatsız silah ele geçirildi ve 126 kişi yakalandı.
- Son iki ayda 306 hırsızlık olayı meydana geldi ve yapılan çalışmalar sonucunda 378 kişi yakalandı.
- Mayıs ve Haziran aylarında meydana gelen 328 dolandırıcılık olayı ile ilgili olarak 106 kişi tespit edildi ve bunların 26’sı yakalandı.
- İl genelinde aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda, kesinleşmiş hapis cezası ve çeşitli suçlardan ifadeye yönelik yakalama emri bulunan 1.657 kişi yakalandı, 3.192 kişinin yakalama ve arama çalışmaları devam ediyor.
Vali Dr. İdris Akbıyık, "Muğla, huzurlu ve güvenli bir şehir olarak bilinmektedir. Muğlalı vatandaşlarımızın ve Muğla'yı ziyaret eden misafirlerimizin güvenliği, bizim için her zaman önceliklidir. Bu bağlamda, ilimizde güvenlik ve asayişin sağlanması için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır," dedi.